A modern foci diadala

2012. július 02.
Nem történt meglepetés: a vasárnap befejeződő Európa-bajnokságot a Európa jelenlegi legjobb csapata nyerte. 
A spanyol válogatott jött, látott, győzött, pont úgy, ahogy azt egy világ- és Európa-bajnoktól elvárható. Sőt, még annál is meggyőzőbben. Volt ugyan egy-két szoros meccsük, a portugálok ellen látványosan nem ment nekik a játék, de ezúttal belefértek az apró hullámvölgyek is, a döntőben mindenkit sikerült meggyőzniük arról, hogy náluk jobban senki nem ért jelenleg a labdarúgás nevű játékhoz.

A torna közepén, pontosabban a negyeddöntő után a spanyolok játékát unalmasnak titulálta a sajtó, de ez már abban a pillanatban az Eb legostobább, legdilettánsabb kijelentése volt, mert valójában végig a La Roja játszotta a legizgalmasabb, leglátványosabb, legmodernebb focit. A negyeddöntőben szerencsétlen franciák 90 percen át csak szemmel verték a labdát, elképzelést sem lehetett felfedezni a szenvedésükben, ha valaki unalmas focit játszott, azok éppen ők voltak. A horvátok azt megelőzően megszállták saját tizenhatosukat, feladták a támadás lehetőségét, mi az unalmas foci, ha nem ez? Miközben a spanyolok zsebkendőnyi területen képesek voltak kipasszolni az ellenfél játékosait, meccsenként tucatnyi zseniális mélységi átadással hozták helyzetbe egymást, addig a többiek jó, ha egy-két hasonló megoldást fel tudtak mutatni mérkőzéseiken, pedig a labdarúgásnak éppen erről kellene szólnia.

A spanyolok játékánál jelenleg nincs hatékonyabb a világon. Ameddig náluk van a labda, az ellenfélnek esélye sincs a gólszerzésre (a hat meccsen kapott egyetlen gól ékes bizonyíték erre), márpedig legtöbbször náluk van, a riválisok általában csak másodpercekre örülhettek labdabirtoklásnak, majd rohanhattak vissza védekezni. Kiderült, hogy a modern fociban nem számít, hogy hány csatár van fenn a pályán (a spanyoloknál legtöbbször egy darab klasszikus ék sem játszott), ameddig a csapatból bárki képes gólt szerezni: a védekező középpályás (Xabi Alonso), a balbekk (Jordi Alba), vagy valamelyik támadó középpályás (Silva, Fabregas) ugyanúgy életveszélyes lehet, ha éppen rá jön ki a "tiki-taka", mint mondjuk Fernando Torres. 

Verhetetlen csapat nincs, a spanyolok sem azok. Könnyen lehet, hogy ha a németekkel kerülnek össze az elődöntőben, elmarad a címvédés, kis szerencsével a portugálok is győzhettek volna ellenük. Egyszer Iniestáék vonulnak majd le összetörve a pályáról (a legvalószínűbb, a 2014-es vb-n eljön ez a pillanat is), de ez sem változtat majd azon, hogy a jelenlegi spanyol csapat stílusban, szervezettségben, technikában, csapategységben és főleg hatékonyságban mérföldeket ver mindenki másra, és ezért joggal nevezhetjük a focitörténelem valaha volt egyik legjobb válogatottjának.
   

keresés

 

Hírlevél

Eseménynaptár

2024 Február
KE
SZE
CSÜ
SZO
VA
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
123
Nincs esemény!