Huszti hazatért, Henty Felcsúton kötött ki - mitől ennyire vonzó az NB I?

2018. február 16.
Itthon
Egyértelműen Huszti Szabolcs hazatérése a szerdán lezárult NB I-es átigazolási szezon legnagyobb szenzációja. Ez ugyanis azt jelenti, van olyan magyar csapat, amely képes hazacsábítani és megfizetni egy olyan labdarúgót, aki Kínában - sajtóhírek szerint - havi 83 millió forintot keresett.
 "Majdnem biztos vagyok, hogy ennyi pénz nem fog Magyarországon kapni. Ez azt jelzi, hogy a magyar futballkörnyezet vonzó lett a játékosok számára” – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának Dénes Ferenc sportközgazdász. 
 
 
Az NB I olyannyira vonzó labdarúgóink számára, hogy a Videotonban ősszel 5 gólig jutott Ezekiel Henty francia és török élvonalbeli kérők, illetve a Slovan Bratislava egymillió eurós - állítólagos - ajánlata ellenére sem külföldre, hanem a felcsúti Puskás Akadémiára igazolt kölcsönben. "Ezek szerint megvannak az anyagi forrásaik is, nemcsak hogy a játékjogot kifizessék, hanem, hogy ezeket a feltehetően magas béreket is hónapról hónapra oda tudják adni. A felcsúti adatokat és a piaci környezetet ismerve, ezt nehéz közvetlen üzleti bevételekből finanszírozni, feltehetőleg a tulajdonos finanszírozza " – mondta Dénes Ferenc.
 
A helyzet pénzügyileg olyannyira kedvező, hogy a magyar csapatok – a FIFA jelentése szerint - 2017-ben 7,1 millió dollárt, azaz 1,7 milliárd forintot költhettek új játékosokra, ami több mint 400 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. "A magyar labdarúgás iszonyú expanzióban van, ami azt jelenti, hogy áramlik a pénz a labdarúgásba. Ez főleg annak a vágynak köszönhető, hogy a magyar futball a nemzetközi porondon is sikeres legyen. A másik, hogy van lehetőség, van pénz a rendszerben, de ami elszomorító, hogy ez sokkal kevésbé magánpénz, bár látszólag magánkereskedelmi bevételekből származik. De valahol mögötte mindenütt megjelennek vagy az önkormányzatok, vagy a központi költségvetés, vagy az erős politikai nyomás a rendszerben" – magyarázta a sportközgazdász.
 
Az NB I tavaszi szezonja jövő szombaton kezdődik - a listavezető Ferencváros a Honvédot, a második helyen álló Videoton a Vasast fogadja.
   

keresés

 

Hírlevél

Eseménynaptár

2019 Május
KE
SZE
CSÜ
SZO
VA
2930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
12
Nincs esemény!