Fórum
Fórum » Általános fórum témakör » Futball NB3 alatt-alacsonyabb osztályokSúgó


492 hozzászólás 33 lapon Rendezés:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 33

(Új hozzászóláshoz lépj be)

Liszi | VIP user 2010.11.08. 14:00  (1879791)
"Végre lehetett volna a városnak nb1es csapata, de a TVK inkább a diósgyőri női kosárlabdacsapatot támogatta, így a városi kézilabdasport teljesen megszűnt.. (kár volt megnyerni a bajnokságot) "
<BR>
<BR>A diósgyőri kosárcsapat emlékeim szerint csaknem végig Borsodchemes volt, ami elvileg kizárná, hogy a TVK támogatóként lépjen fel. Persze lehet, hogy én tudom rosszul.
<BR>Azt meg ugye tudjuk, hogy a DKSK esetében is mire lett elég a támogatás.


Kuwa 2010.11.08. 13:29  (1879790)
Én csak saját városunkról beszélhetek,ahol vannak, olyan zrt-k, gyárak (TVK, Jabil, AES) amik simán eltudnának tartani egy nb1es csapatot. Lásd itt volt kb 8 évvel ezelőtt a női kézilabdacsapat amely az nb2 megnyerése után, azonnal megnyerte az nb1 B-t is, ahol ott volt pl a Békéscsaba vagy a Kiskunhalas (akik azért később láthattuk hova jutottak). Végre lehetett volna a városnak nb1es csapata, de a TVK inkább a diósgyőri női kosárlabdacsapatot támogatta, így a városi kézilabdasport teljesen megszűnt.. (kár volt megnyerni a bajnokságot)
<BR>
<BR>Labdarúgás: Mikor kisebb voltam nb3-ban a régi "stadionban" rendre több mint 1000 néző előtt zajlottak a küzdelmek, megnyertük, feljutottunk (osztályozót kellett játszani a Kiskőrössel az nb1 B-ért, ahol a szakadó esőben több mint 3000en voltak). Jöttek az nb1 B-és évek, ahol szépen teljesítettünk, közben kész lett az új stadion (megnyitón a Boinem!!! lépett fel), együtt élt halt a város a csapatért, majd elfogyott a pénz és teljesen megszűnt a csapat. Kezdhettünk mindent elölről, körzeti bajnokság 1év, megyei másodosztály 2 év, megyei első osztály 1év, aztán nb3ból kiesés, úgy hogy a tavaszi szezonban az összes hazai meccsünket megnyertük, majd ismét megyei elsőosztály, most pedig ugyebár az nb3 mátra csoportjának vagyunk a második helyezettje, viszont nagy különbség, hogy mostmár 250-300 néző előtt zajlanak a meccsek, rangadókon van maximum 500 néző.
<BR>
<BR>Kosárlabda: Itt már nagyon régóta az nb1 B-be játszunk, csak micsoda különbség lett itt is a tiz évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Akkor külföldi játékosokkal teletűzdelt csapatunk évekig harcolt a feljutásért körülbelül 1000 néző előtt, pénz elfogyott, de nem szűnt meg a csapat, körülbelül 5 évre rá mikor eddigi legjobb szereplésünket nyujtottuk körülbelül 50-100an jártak meccsre. Most örülhetünk, ha nem fogunk kiesni, 1 győzelem mellett 7 vereségünk van, mégis próbálja a média, az újság a csapat mellé állítani az embereket, legutóbbi példa, hogy hazai pályán már 600 néző volt, tiszta csoda ebben a helyzetben.
<BR>
<BR>És akkor ugyebár itt a Sportcentrum, ahol egy 4000 főt befogadni képes, (főtribün teljesen fedett) stadion van. Emelett 3 edzőpálya és 1 villanyvilágítással rendelkező rendes nagyméretű műfüves pálya van. Emelettt 2500 fő befogadására képes sportcsarnok, amely mellett van egy edzőcsarnok is, illetve smellette található az uszoda is. Van kajak-kenu tanmedencével ellátott klubház, triatlon klubház, gördeszkapálya, 6 teniszpálya, egy teniszcsarnok illetve egy asztalitenisz csarnok. És ez a város nem képes fenntartani egyetlen egy darab nb1-es csapatot sem.
<BR>Szomorú...:(


Csiri bá | VIP user 2010.11.08. 11:57  (1879785)
Protus, nem vitatom hogy vannak kivételek, ilyen lehet az ózdi példa is. De gyanítom ott nagy pénztemető/pénzmosó lehet, mert aki ma Magyarországon 50, vagy ne adj Isten 60 millió forintból nem tud egy NB3-mas futballcsapatot fenntartani, meg is érdemli a bukást.
<BR>Értem én hogy a stadion/sportcsarnok fenntartás(ezt ha jól látom Ózdon egy városi üzemeltetésű cég, a Sportcentrum kht., végzi, amely majdnem 90%-ban önkormányzati és központi költségvetési forrásból fedezi a kiadásait, ergo a különböző sportszervezetektől max. néhány milliót kasszírozhat) járhat komoly kiadással, de sajnos a magyar NB3 pályáinak többségénél, nem beszélhetünk igazán létesítményről, mert döntő többségük sima "körbeállós", esetleg néhány helyen 1-2 szakadt, "ezeréves" omladozó lelátóval, amelyre szemmel láthatóan nemhogy milliókat, egy fillért nem költöttek az utóbbi 1-2 évtizedeben...
<BR>A másik dolog a fizetések. A kérdésem többé kevésbé költői, de mi magyarázza hogy olyan helyeken adnak fizetést játékosoknak, vezetőknek, ahol nincs közönség, gyakorlatilag nincs szponzor, és értelemszerűen nem beszélhetünk televíziós és marketing bevételekről sem?
<BR>Tényleg nem értem.


Liszi | VIP user 2010.11.08. 11:01  (1879782)
Boban: egy nagyon kedves hölgy ismerősöm (aki "másodállásban" ESMTK drukker) invitált. ;)
<BR>Felsőzsolca meg ugye a szomszédban van.


ProtUS | VIP user 2010.11.08. 10:11  (1879781)
Giorgo: én konkrétan tudom, hogy amikor Ózdon a kézicsapat második lett és gyakorlatilag végig a feljutásért harcolt az első osztályba, akkor az éves keret 50 millió forint alatt volt valamennyivel (ekkor volt szlovák válogatottakat igazolt a csapat), az NB3-as focicsapat meg kvázi a megszűnés szélén állt tudtommal 60 millióból. Már csak a létesítmény fenntartásának költségében hatalmas a különbség (ha a focipályád nem libalegelő), no meg a fizetések is félprofi szinten olyan háromszor annyiba kerülnek, mint más sportágakban nagyobb a személyzet is labdarúgásnál.


b.o.b.a.n | VIP user 2010.11.08. 08:49  (1879776)
Liszi, hogyhogy?:)


ProtUS | VIP user 2010.11.08. 02:51  (1879774)
Giorgo, ez azért bonyolultabb kérdés. A legtöbb helyen egy csapat, vagy sportág meghonosításához kell legalább egy generációnyi idő. Egy generáció, aminek az összes helyben felnőtt tagja fiatalkorában több éven át a sporttal kapcsolatba kerül (iskolában vagy sportkörön), ezért a barátaival fiatalkorába hétvégi kikapcsolódása lesz a meccsre járás, stb. Így fog egy idő után kialakulni egy közeg ami eltart egy csapatot. Magyarországon is azért lehet második számú sportág a kosárlabda, mert ott van Körmend, Szolnok, Paks, Szombathely a férfiaknál, Pécs meg Sopron a nőknél, ahol adott minden körülmény egy legalább magyar szinten működőképes csapat fenntartására. Sok egyéb városban viszont a gyerekek túlnyomó többsége (több mint a fele) jó eséllyel úgy nő fel, hogy soha nem hallott az adott sportágról (ami akár a kosárlabda is lehet), szóval lehetetlen elvárni, hogy meccsre menjen. Népszerűsítésre, utánpótlásra alig költenek valahol egy fillért is, és ha kicsit zsebre akar dolgozni az adott önkormányzat az első dolga az ilyen jellegű támogatások zsebrevágása, mert hát kit érdekel, ha egy pár családot érintő utánpótlásműhelyt hagynak megszűnni...
<BR>Mindig mondják, hogy függetlennek kell lenni az államtól, de a sportra (és így egészségre és egyéb hangzatos dolgokra) nevelés az állam feladata. A környező országokban 18 éves kor alatt kötelező valami sportot megismerni, vagy lengyeleknél a területi atlétikaversenyekre összejön az ezer fős nézőszám.
<BR>
<BR>És szerintem félreérttetél. Van gond elég ott is (főleg utánpótlás terén), de majdnem minden városban van tisztességes sportcsarnok, legtöbb helyen van múltja a sportnak, szóval rövid idő alatt tisztességes sporttá lehetne tenni a kézilabdát, a nézőszámok se kétségbeejtőek. Csak a jövő az :)


Csiri bá | VIP user 2010.11.08. 02:49  (1879773)
Pár szó a pénzügyekről. Említetted, ha focicsapatba ölsz évente 50 millió jó magyar forintot, az az NB3-mas csődhöz elég.
<BR>Hadd vitatkozzam ezzel. A legjobb tudomásom szerint a magyar NB3-mas csapatok többsége ha ennek az 50 millának csak a felét össze tudná gereblyézni egy szezonra, már boldogan tapsikolna.
<BR>Ha jók az információim, bizony még az NB2-ben is nem egy olyan klub van ahol az éves büdzsé simán megáll 50 millió alatt, vagy a környékén.
<BR>Jó kérdés az is, vajon mely osztálytól van szükség profi játékosokra. Magyarországon már az NB2-ben is nehezen indokolható, sőt a legtöbb esetben egyenesen teljesen megmagyarázhatatlan racionális gazdasági érvek mellett, hogy hogyan, és legfőképpen miből lehet játékosokat főállásban alkalmazva fizetni ilyen bevételek mellett...
<BR>Ha jól tudom Európában csak Angliában és Olaszországban van deklaráltan és hivatalosan profi liga a másodosztálytól lefelé. Ha nem tévedek Angliában az első 5, Olaszországban az első 4 osztály a profi osztály.
<BR>Már olyan nagyhatalmakban mint Spanyolország, Németország vagy Franciaország sem hivatásos liga a 3. vonal. Nyilván ezekben az országokban is rengeteg játékos él meg a futballból már a 3. ligában is, de még az ilyen óriási és tradicionális futballhatalmaknál is elfogadott az amatörizmus ezen a szinten.
<BR>


Csiri bá | VIP user 2010.11.07. 23:28  (1879770)
Prot, örülök hogy a magyar kézilabdában nincs különösebb gond az alsóbb régiókban, szeretem ezt a sportot is, de idő hiányában, egyelőre még csak kézilabda sznob vagyok, és csak a MKB Veszprém és az Audi ETO meccseire jutottam el.
<BR>Ők kétségtelenül vérprofik, Európa élvonalában.
<BR>Az általam említett másik 2 csapatsportágat van szerencsém mélyebben ismerni, mindkettő(bármilyen meglepő, még a röplabda is) nemzetközi elismertségében és általános pénzügyi hátterében is valamelyest talán a kézilabda előtt áll.
<BR>Ebben a 2 sportágban viszont nagyon szűk a bázis, és nemcsak a bázis szűk, az alsóbb régiókban az említett különbség tényleg több mint döbbenetes.
<BR>Nekem a boldog ifjú koromban volt szerencsém a magyar NB2-ben kosárlabdázni. Ez ugye gyakorlatilag az NB1 A és B csoport után a 3. vonal a magyar kosárlabdában, persze ez nem ma volt(úgy 15 éve), de van szerencsém ismerni ma is a sportág kulisszái és a körülményeket, és ma már van és volt szerencsém a nemzetközi viszonyokba is beleszagolni.
<BR>Ehhez képest egészen elképesztő milyen amatőr körülmények mellett készültünk és készülnek ma is a magyar alsóbb osztályú csapatok.
<BR>Sportágfüggetlen az a közös probléma, hogy jelenleg (még???)szinte sehol nincs meg az a lokálpatrióta támogatói kör egy helyi alsóbb osztályú bármilyen sportegyesület mögött. Ennek nyilván részben gazdasági okai is vannak, sajnos a mi helyi kötődésű cégeink közül kevés aki annyira tőkeerős hogy szponzoráljon, és ne csak a kirakatot, az elitet szponzorálja, de részben ennek szemléletbeli okai is vannak. El kéne jutni a jó értelemben vett erős lokálpatriotizmusnak vállalkozói szinten is addig hogy egy helyi kötődésű cég büszkén, már már kötelező jelleggel vállaljon szerepet egy helyi egyesület működésében.
<BR>Persze ennek a jó értelemben vett erős lokálpatriotizmusnak, a közösség szintjén is el kell jutni arra a szintre hogy egy város közössége valóban magáénak érezze azt a csapatot, és ezt a meccseken való jelenlétével is bizonyítsa. Egy 15-20-30 ezres városban, 1-2 kivételtől eltekintve, ne 50-100 embert érdekeljen egy a példámban említett NB2-es kosármeccs.
<BR>Az elmúlt évben volt szerencsém Treviglio(nem a Benetton által patronált Treviso!)-ban járni.
<BR>Treviglio egy 28 ezres kisváros Bergamo mellett észak Olaszországban.
<BR>A kisvárosnak van egy 7. ligás futballcsapata és egy harmadosztályú kosárlabdacsapata.
<BR>Utóbbival ismerkedtem meg jobban, megtudtam hogy a BluBasket Treviglio-nak 73(!!!) olyan szponzora van amely kötődik a régióhoz, úgy hogy ez a 3. ligás kosárcsapat még csak a közvetlen környék legismertebb csapatának sem számít, hisz csak a szomszédos Bergamo-ban 2 Serie B-s futballcsapat(Atalanta és az AlbinoLeffe) valamint egy többszörös BL győztes női röplabda sztárcsapat a Foppapedretti Bergamo is működik, és ezek a médiaérdeklődés javát el is viszik értelemszerűen. Treviglio-ban mégis megéri ennek a , még egyszer mondom: 73 szponzornak, hogy egy 3. ligás és ott a középmezőnyhöz tartozó kosárlabda csapatot támogasson.
<BR>Hogy miért? Mert ott az a szemlélet hogy sikk megjelenni a csapat mellett, elismerést vált ki az ha támogatni tudják őket. Van egy korrekt és kulturált 3500-as sportcsarnokuk, amely nagyjából a szombathelyi Savaria Arénára hajaz, és ezt ha nem is töltik meg, de erős félházas átlaggal mindig számolhatnak.


Liszi | VIP user 2010.11.07. 22:37  (1879757)
És még én is voltam velük Felsőzsolca-ESMTK meccsen :)


b.o.b.a.n | VIP user 2010.11.07. 21:25  (1879754)
"Szerethetik" a sünöket.
<BR>Egyébként az egyik legnagyobb múltú és legjobb csoport az országban.


alf 2010.11.07. 20:45  (1879752)
Akkor egy érdekeset én is láttam a minap, van ugye az ESMTK, és nekik az ország vélhetően egyetlen kommunista szurkolói csoportja, kb egy tucat emberke. Elég pró honlapjuk van, ott láttam egy drapit, amit kitettek egy meccsen. Két disznóval kevesebb, és mellette 2 dátum. A nyáron kinyírt 2 rendőr halálozási dátuma (amelyiket a kokós cigány elütötte, és amelyiket lelőtték). Azért sztem ez erős.


b.o.b.a.n | VIP user 2010.11.07. 20:04  (1879751)
Aham, hát igen, végülis bedőltem.:)
<BR>
<BR>* * *
<BR>
<BR>Egy régebbi kép a hevesi B-középről (kolompok, dobok, szirénák):
<BR>http://href.hu/x/dn8m


Csiri bá | VIP user 2010.11.07. 19:58  (1879750)
Mondok egy ellenpéldát: Kozármisleny.
<BR>Az alig 6 ezres baranyai kisvárosban, NB2-es futballcsapat, NB1 B-s férfi kosárlabda, és szintén NB 1 B-s női kézilabdacsapat működik!
<BR>A mai napig nem értem hogy hogyan...
<BR>Ugyanis láthatóan ott helyben sem tudja ez igazán megmozdítani a mislenyiek érdeklődését.
<BR>A kosaras fiúk és kézilabdás lányok nagy jóindulattal is 1-200 néző előtt játszanak egy szép kulturált sportcsarnokban, pedig azt hinné az ember, ha egy ilyen nagyon kis közösség reprezentánsai ilyen magas szinten szerepelnek országos viszonylatban, ott az erős lokálpatriotizmus komolyan a csapatok mögé állítja a közösséget( lásd például Körmend és kosárlabda).
<BR>Az NB2-es futball sem érdekli nagyon a nem is oly rég még falusi kozármislenyieket, ott is max. 3-400 néző állja körbe a stadionnak nem igazán nevezhető futballpályát.


Csiri bá | VIP user 2010.11.07. 19:45  (1879749)
Érd 65 ezres város. Ez nagyjából Kaposvár nagyságrendje, de több mint jónéhány jelenlegi NB1-es városunk(Siófok, Paks, Pápa, Zalaegerszeg) népessége. Magyarul piac éppenséggel lenne rá, csak igény nincs rá, semmilyen szinten, sem a helyi közösség, sem a helyi vállalkozások szintjén.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 33

(Új hozzászóláshoz lépj be)

keresés

 

Hírlevél

Eseménynaptár

2021 Szeptember
KE
SZE
CSÜ
SZO
VA
3031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
123
Nincs esemény!