"Leekens jó edző, de egyedül nem fogja megváltani a világot"

2017. október 31.
Itthon
Az egykori remek kapus Gelei Károly testközelből látta dolgozni Belgiumban Georges Leekenst, a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitányát. Az egyszeres válogatott, a Royal FC Antwerpben és a K Boom FC-ben is szerepelt Gelei a DIGI Sport híradójának azt mondta, Leekens vállalkozó típusú edző, aki olyan feladatokat is szeret bevállalni, amelyeket mások nem nagyon. Ám Gelei véleménye szerint Leekens egyedül nem fogja megváltani a világot, "nyelveket beszélő, értelmes" magyar edzőket kell mellé ültetni.
"Abban az időszakban az FC Bruges-nek volt az edzője, és halomra nyertek mindent. És ez azért volt nagyon nagy dolog, mert akkor is az Anderlecht számított a legnagyobb belga csapatnak. De Leekens csapata bajnok, kupagyőztes, Szuperkupa-győztes is lett, én pont akkor játszottam Belgiumban, amikor ő a csúcson volt" - nyilatkozta Gelei Károly a Sport 24-nek. "Az biztos, valamit tudni kell ahhoz, hogy valaki így tönkreverjen egy Anderlechtet. Tény, hogy megosztó személyiség, de ha most egy szóban kellene válaszolni arra, hogy milyen edző, én azt válaszolnám, hogy ő egy jó edző. Ahol edzőként szerepelt, majdnem mindenhová visszahívták, és ez azt mutatja, hogy őt igenis értékelték, és elfogadták a szakmai tudását."
 
Kérdés, hogy ez a tapasztalat mennyire hasznosítható nálunk. "A magyar kispad annyira nem vonzó, nem könnyű olyan szakembert találni a magyar válogatott kispadjára, aki garantáltan hozni fogja az eredményt. Nyilvánvalóan sokan fel is mérik, hogy mit lehet ebből a válogatottból kihozni. Georges Leekens mindig is egy vállalkozó típusú edző volt, bevállalt olyan feladatokat is, amelyeket mások nem nagyon. Ha már ilyen idősebb kapitányt hoztunk, akkor minél több olyan edzőt kellene odatenni (mellé), akik nyelveket beszélnek, értelmesek - akikkel egyről a kettőre lehet jutni. Mert ne legyenek hiú ábrándjaink, Georges Leekens egyedül nem fogja megváltani a világos - ha nem lesz meg számára az a segítség, amivel eredményes lehet, akkor biztos, hogy nem. Abba a hibába nagyon szeretném, ha nem esne bele, mint Debrecenben az a portugál edző, aki hozott négy portugált magával, csak éppen a közeget és az ellenfeleket nem ismerte. Így borzasztó nehéz eredményesen szerepelni. Én bízom benne, hogy magyar edzőkkel fogják megtámasztani Georges Leekenst, és ezek az edzők ebből nagyon sok hasznot fognak húzni" – fogalmazott Gelei Károly.

 
Tények és számok Georges Leekensről
 
Óriási világjáró, Belgiumtól Törökországon és Tunézián át egészen Szaúd-Arábiáig jó néhány helyen megfordult már. Konkrétan 15 csapatnál járt az elmúlt 30 évben, de sok helyen visszatérő volt - úgy, hogy összesen 23-szor állt már fel – vagy állították fel – a különböző kispadokról. 1987 óta egyik állomáshelyén sem időzött két évnél tovább, szóval hosszú távú megoldásként nem érdemes rá számítani.
 
Amikor legutóbb, idén januárban megbukott az algériai válogatottal (miután Mahrezékkel a csoportból sem tudott továbbjutni), bejelentkezett a ruandai válogatott irányítására, de a FIFA-világranglista 118. helyén álló csapatnál nem tartottak rá igényt.
 
Nyert már belga bajnokságot és kupát, volt vébén is a belga válogatottal, és saját bevallása szerint ő rakta le az alapjait a jelenlegi csodacsapatnak.
 
Érdekesség, hogy annak idején Kazahsztánban is Leekens jelentette a Storck-éra végét, lévén 2010 októberében a belga válogatott – Leekensszel a kispadon – 2-0-ra verte a Storck-irányította kazah válogatottat, amely után megköszönték a német szakember munkáját Asztanában.   
 
A 68 éves mestert nagy tűzoltónak, korrekt embernek és remek kommunikátornak tartják, aki jó szövegével olykor képes elfedni a valós problémákat. Nem varázsló, nem szárnyalnak a csapatai, de sokszor megmutatja és meg is találja a helyes irányt. Ezenkívül viszont keménykezű edző is – no nem annyira kemény, mint amilyen játékosként volt, amikor a csatárok rettegtek a hórihorgas védőtől.
 
BEK-döntőt is játszott a Bruges-zsel, ahol Kű Lajos csapattársa volt – egyes pletykák szerint éppen a volt Fradi-csillag ajánlotta be Leekenst az MLSZ-nek.
 
   

keresés

 

Hírlevél

Eseménynaptár

2019 Május
KE
SZE
CSÜ
SZO
VA
2930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
12
Nincs esemény!